Lingdys for Windows: Opplæring og støtte

Feilsøking og hjelp

 • Hvordan aktiverer jeg Lingit Chrome Extension i Google Chrome?

  Slik gjør du dette:

 • Hvordan får jeg lest opp noe på skjermen som ikke lar seg markere?

 • Hvordan skanner jeg en fil?

 • Hvordan får jeg brukt Lingdys og Textpilot i Google Chrome?

  Når du skal bruke Lingdys sammen med nettleseren Chrome, må  du passe på at du har aktivert Lingit plug-in i Chrome.

   

  Hvis du åpner Chrome, skal du ha et lite Lingit-ikon helt til høyre for søkefeltet i Chrome.

  Høyreklikk på dette Lingit ikonet, og velg «Administrer utvidelser».

  Finn «Lingit Chrome Extension» i listen og se til at det er avhuket som «aktivert».

   

  Hvis du ikke har Lingit-ikon i Chrome:

  Trykk på «Tilpass og kontroller Google Chrome» – «Flere verktøy» – «Utvidelser». Finn «Lingit Chrome Extension» og aktiver.

   

  Hvis du har installert Chrome etter Lingdys 4:

  Gå inn på nettsiden: https://chrome.google.com/webstore/detail/lingit-chrome-extension/dicejkhgnmmcjacnmljbblebljabbpnn.

  Velg «Legg til i Chrome». Du må avslutte og starte Chrome på nytt etter at utvidelsen er lagt til. Da skal det være i orden.

 • Installasjonen stopper opp og ruller tilbake.

  Hvis installasjonen plutselig avbrytes eller du får beskjed om at installasjonen rulles tilbake må du sjekke om PC-en har .NET Framework 3.5 og 4.7.2 eller høyere.
  Lingdys trenger .Net Framework 3.5 og 4.7.2 (eller høyere) for å kunne kjøre.

   

  Gå til «Kontrollpanel» på maskinen -> «Avinstaller ett program». Der ser du «Aktiver eller deaktiver Windows-funksjoner». I oversikten som dukker opp finner du .NET Framework og ser om de er på (da er firkanten svart). Hvis ikke begge er svarte, slår du den på (du må starte maskinen på nytt etter installering).

   

  Når .Net Framework er i orden gå til Kontrollpanel på maskinen -> Avinstaller et program -> Avinstaller alle filer som har Lingit som utgiver, det vil være mellom 6 og 10 filer som må avinstalleres.

   

  Last så ned Lingdys fra https://lingit.no/nedlasting/ på nytt.

   

  Du må ha administratorrettigheter på maskinen for å aktivere .NET Framework. Hvis dette er en skole-PC må IT på skolen gjøre dette for deg.

 • Hvilket artikkelnummer skal jeg bruke når jeg søker NAV?

  Her er en oversikt over våre artikkelnummer hos NAV Hjelpemiddelsentral:

  Lingdys Programpakke: 253325 (norsk og engelsk)

  Textpilot Programpakke: 253326 (norsk og engelsk)

   

  Spansk Programpakke: 253519

  Fransk Programpakke: 253521

  Tysk Programpakke: 253520

   

  Oppgradering:

  Lingdys Programpakke oppgradering (norsk og engelsk): 240326

  Lingdys Tysk Programpakke oppgradering: 240330

  Lingdys Fransk Programpakke oppgradering: 240332

  Lingdys Spansk Programpakke oppgradering: 240334

  Textpilot Programpakke oppgradering: 233140

  Textpilot Tysk Programpakke oppgradering: 235224

  Textpilot Spansk Programpakke oppgradering: 235223

  Textpilot Fransk Programpakke oppgradering: 235222

   

 • Hvem har rett på støtte til Lingits hjelpemidler fra NAV?

  For å få støtte til våre hjelpemidler må du være under utdanning. Du må også ha dokumentasjon på spesifikke språkvansker (for eksempel dysleksi). Dokumentasjonen må være signert av PP-tjeneste, logoped eller lignende.

 • Hvordan søker jeg NAV om programvare fra Lingit?

  Du må fylle ut søknadsskjemaet «Søknad om hjelpemidler til kommunikasjon«. Det er dine foresatte som må skrive under på søknaden dersom du er under 18 år. Skolen kan hjelpe deg med å fylle ut søknaden.  For å søke om støtte til PC eller nettbrett må du også søke om «Søknad om hjelpemidler PC eller nettbrett».

  Søke om oppgradering: Kontakt NAV Hjelpemiddelsentral i ditt fylke for å høre hvilket skjema du skal bruke og hvilken informasjon du må legge ved søknaden.

   

 • Hvordan lager jeg en konto?

  Her kan du se film som viser hvordan du lager en konto for første gang og registrerer aktiveringsnøkkelen din.

 • Fungerer Lingdys på 64-bits Office?

  Nei, Textpilot og Lingdys fungerer kun optimalt med 32-bits Office. Med mindre man har tenkt å arbeide med ekstremt store Excel-filer, er det ingen grunn til å installere 64-bits Office. Dessuten vil mange tilleggsprogrammer til Office ikke fungere optimalt i 64-bits-versjonen.

  For å finne ut av hvilken versjon av Office som er installert; fra verktøylinjen til et Word-dokument, velg Fil > Hjelp. Under «Om Microsoft Word» står det informasjon om Office-versjonen.

 • Kan lisenser for Lingdys eller Textpilot brukes for å laste ned og installere Lingpilot?

  Lingpilot har ikke samme lisenssystem som Lingdys 4 og Textpilot 3 Pluss, og krever derfor ny lisens. Om du har lisens på Lingdys 4 ellerTextpilot 3 Pluss får du tilgang til Lingpilot for Mac via kontosiden din på Lingit.no. I slutten av videoen nedenfor ser du  hvordan du får tilgang til Lingpilot for Mac.

   

   

   

 • Kan jeg bruke Lingdys på Mac?

  Ja det kan du. Last ned Lingdys for Mac fra vår nedlastingsside.
  Logg inn med din konto hos Lingit. Hvis du er ny bruker må du opprette en ny konto med din e-postadresse eller logg inn med FEIDE/ Google-konto. Oppretter du en ny konto, følger du stegene i veiviseren og skriver inn aktiveringsnøkkelen din. Har du allerede en konto med lisens hos Lingit får du tilgang til Lingdys for Mac etter innlogging.

 • Hva er Lingit Server?

  Lingit Server er programvare som holder orden på Textpilot- og Lingdysklienter, brukere og brukerdata slik at elever kan benytte hvilken som helst pc på skolen / i bedriften og likevel få tilgang på sine personlige brukerdata og lisenser. Brukere kan importeres til Lingit Server via integrasjon med Microsoft AD. Dette innebærer integrasjon mot AD-serveren slik at brukere automatisk registreres på Lingit Server. Lingit Server gjør det også mulig å utveksle brukerdata mellom hjem og skole/arbeidsplass. Administrasjonsverktøyet for Lingit Server er webbasert slik at man kan konfigurere serveren via en ordinær nettleser.

 • Fungerer Lingdys og Textpilot med OneNote?

  Du har tilgang til alle funksjoner i Lingdys og Textpilot når du bruker OneNote. Dette gjelder OneNote for Windows 10, ikke OneNote 2016 som Microsoft hadde tenkt å avvikle når vi startet på arbeidet med å få støtte for OneNote. Dette gjelder fra versjon 4.3.60 av Lingdys og 3.2.111 av Textpilot.

 • Hvordan tar jeg med meg brukerord og brukerregler fra en PC til en annen?

  Du kan ta med deg brukerinnstillingene dine over til en annen PC ved å åpne «Filutforskeren» på Pcen din.

  I feltet hvor det står hvilken mappe du er i, skriv «Programdata».

  Kopier med deg mappen Textpilot eller Lingdys, alt etter hvilket program du har, og importer den inn på samme plass på den nye PCen.

 • Hva gjør jeg ved melding om fatal error / C++?

  Maskinen mangler da mest sannsynlig en avhengighet (VC2015) som Textpilot/Lingdys trenger for å fungere.

  Du kan legge til denne via linken nedenfor (NB her må du ha administrator rettigheter på maskinen din): https://aka.ms/vs/15/release/vc_redist.x86.exe

 • Hva slags Windows-versjon og PC (systemkrav) må jeg ha for å bruke Textpilot eller Lingdys?

  Textpilot og Lingdys kjører på en datamaskin med:

  Windows 10 og Windows 8.

  Textpilot og Lingdys fungerer med Windows 7 i dag, men vi kan ikke garantere for fremtidig støtte i Windows 7 (17.01.2020).

  Retningslinjer for prosessor og minne: *

  CPU Intel Core i5 med minst 2 Ghz eller med tilsvarende CPU. Maskinen bør ha minimum 8 GB RAM.

  Harddiskplass: Minst 500 MB.

  *) Vi gjør oppmerksom på at datasystemers ytelse beror på flere faktorer enn bare mengde RAM og klokkefrekvens på prosessor. Disse opplysningene er derfor å betrakte som retningsgivende.

  Textpilot og Lingdys  fungerer sammen med:

  Microsoft Office 32-bits og Microsoft Word installert lokalt på maskinen (ikke online).

  Microsoft PowerPoint installert lokalt på maskinen (ikke online).

  Microsoft OneNote installert lokalt på maskinen (ikke online) har delvis integrasjon.

  Microsoft Outlook.

  OpenOffice Writer 32-bits, versjon 4.0 eller høyere.

  LibreOffice Writer 32-bits, versjon 4.1 eller høyere. Det er ikke Textpilot/Lingdys som tegner de røde strekene. Textpilot/Lingdys overstyrer ikke LibreOffice sin stavekontroll.

  Google Chrome med Lingit Chrome Extention

  Google Docs i Google Chrome med Lingit Chrome Extention

 • Fungerer Textpilot og Lingdys med 64-bits Office?

  Nei, Textpilot og Lingdys fungerer kun optimalt med 32-bits Office. Med mindre man har tenkt å arbeide med ekstremt store Excel-filer, er det ingen grunn til å installere 64-bits Office. Dessuten vil mange tilleggsprogrammer til Office ikke fungere optimalt i 64-bits-versjonen. For å finne ut av hvilken versjon av Office som er installert; fra verktøylinjen til et Word-dokument, velg Fil > Hjelp. Under «Om Microsoft Word» står det informasjon om Office-versjonen.

 • Kan jeg forlenge demoen min?

  Du har søkt om lese- og skrivestøtteprogram fra NAV og lastet ned en demo som brukes i mellomtiden. Demotiden er utløpt og du har fortsatt ikke mottatt lisensen min fra NAV. Kan demoen forlenges?

  Alle som har sendt søknad til NAV får lånelisens fra oss, mens de venter på svar fra NAV. En lånelisens varer i ca 3 måneder. Da kan dere sende en epost til oss med dato søknadene ble sendt til NAV, hvilket program og språk det ble søkt om, og hvilken skole eleven går på. (NB, om man bruker Chrome eller iPad bør dette nevnes i eposten).

   

 • Er programmet mitt et godkjent hjelpemiddel?

  Lingdys, Textpilot og Lingpilot for Mac er hjelpemiddelgodkjent programvare. Hvis du er under utdanning (uansett nivå) og har dokumentasjon på at du har spesifikke lese- og/eller skrivevansker (for eksempel dysleksi), så kan du søke NAV hjelpemiddelsentral i ditt hjemfylke om å få tildelt gratis NAV-lisens. Her er linken til det aktuelle «Søknadsskjema for kommunikasjonshjelpemidler».

 • Kan jeg bruke lese- og skrivestøtte på eksamen?

  Ja! Vi har vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet, og fått bekreftet at programmene våre er tillatt å bruke på eksamen i henhold til de to modellene for eksamen som finnes i Kunnskapsløftet.

  Det er eksamensmodellen som avgjør om hjelpemidler som er tillatt å bruke eller ikke.

  Modell 1: alle hjelpemidler er tillatt, for alle elever.

  Modell 2: her finnes det ulike retningslinjer: for del 1 under modell 2 er det ikke tillatt med andre hjelpemidler enn skrivesaker, passer, linjal og vinkelmåler for del 2 under modell 2 er alle hjelpemidler tillatt, for alle elever.

  Retningslinjer: Les mer om bruk av hjelpemidler i grunnskole og videregående skole: https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/forberede-og-ta-eksamen/#hjelpemidler

  Søk rektor: I henhold til §3-32 i forskrift til opplæringsloven, “Særskild tilrettelegging av eksamen” er det rektor som etter søknad avgjør hvilke ordninger som skal benyttes for elever. Særskilt tilrettelegging av eksamen krever ikke vedtak om spesialundervisning.

  Eksamen i yrkesfag: Dersom din elev også er lærling eller praksiskandidat i yrkesfag er alle eksamener gitt under modell 1, og følgelig er alle hjelpemidler tillatt ved eksamen.

  Her kan du som ansatt ved skolen også se film om hva som bør være på plass før eksamen.

 • Hvor fungerer Lingdys 4?

  Tekstbehandler:

  • Word 2010, 2013, 2016. Det er viktig at Word er installert lokalt på maskinen.
  • OpenOffice Writer versjon 4.1.3
  • LibreOfficeWriter versjon 5.3.2.2

  Nettleser: Google Chrome sammen med Lingit Chrome Extention

  Delvis støtte for OneNote, Excel og PowerPoint.

  Delvis støtte betyr at alle opplesingsfunksjoner og ordbokoppslag fungerer, men ikke ordprediksjon. Når det gjelder stavekontroll, overstyrer Lingdys sin stavekontroll OneNote/Excel/PowerPoint sin kontroll. Det gjør at man ikke kan benytte Lingdys’ eget forslagsvindu, men at man må høyreklikke på ord med understreking. Forslagene som kommer i OneNote-menyen er forslag fra stavekontrollen i Lingdys.

 • Hvordan overføre lisenser fra en konto til en annen

  Hvis du har lisenser registrert på ulike kontoer, kan du overføre lisensene og eventuelle tilkoblede kontoer til kontoen du nå er logget inn med.

  Se film om hvordan dette kan gjøres.

Videoer

 • Når du installerer Lingdys eller Textpilot blir det også installert en utvidelse i nettleseren Google Chrome på PC-en din. Denne heter Lingit Chrome Extension. Denne filmen viser hvordan du legger til denne, og evt fester denne om du ønsker det.
 • Slik kan du  få opplest ting på skjermen som ikke lar seg markere. Vår OCR-funksjon gjør om bilder av bokstaver til «ekte» bokstaver som en datamaskin kan lese som bokstaver, og ikke et bilde.
 • Skanning av fil og opplesing i editoren til Lingdys slik at der et lettere å følge med på opplesingen underveis med markering av ord for ord underveis.

Kontakt oss

Du finner svar på det aller meste under ofte stilte spørsmål eller ved å se på våre brukerstøttefilmer ovenfor. Dersom du allikevel ønsker å komme i kontakt med oss, er du velkommen til å bruke vårt kontaktskjema.