Lingdys for Windows: Opplæring og støtte

Feilsøking og hjelp

 • Hva er Lingdys Lesevenn?

  Appen Lingdys Lesevenn følger med i våre programpakker som elever får fra NAV Hjelpemiddelsentral, og fungerer på både iPad og iPhone. Lingdys Lesevenn gjør det enkelt for deg å skanne og få opplest tekst uansett når det måtte være. Filmen nedenfor viser bruk av appen på både iphone og ipad, om ulike innstillingsmuligheter og stemme osv. Lesetillegget i Lingdys programpakke, som blant annet denne appen er en del av, ble lansert i oktober 2021.  

 • Kan jeg få opplest matte?

  Lisenser på programpakke etter 1. oktober 2021 inneholder mulighet for opplesing av matte. Dette gjelder både Lingdys og Textpilot. Har du eldre lisens, kan du søke om oppgradering.

  Her kan du få mer info om lesetillegget som ble lansert 1. oktober og om oppgradering av lisens.

  Her er en film som viser hvilke innstillinger du må gjøre.

 • Hva er lesetillegget?

  Programpakkene for Lingdys og Textpilot fikk i oktober 2021 et lesetillegg som gjør matte mulig. Dette gjelder det meste av mattestykker, enkle og avanserte, som inneholder tall, formler, symboler, tegn etc

  Lesetillegget inneholder også skanne-appen Lingdys Lesevenn som fungerer på både iPad og iPhone, og hvor du kan ta bilde av tekst og ganske enkelt velge/ markere med fingeren det du vil ha opplest.

  For å få de nye, avanserte lesefunksjonene må eksisterende brukere søke om tillegget Lingdys 4 lesetillegg eller Textpilot 3 Pluss lesetillegg. 
  Nye brukere vil automatisk få tilgang til lesetillegget.

  Lesetillegget ble lansert 1. oktober 2021.

  Mer info om lesetillegget finner du her.

   

 • Hva betyr det å bruke jokertegn?

  Å bruke jokertegn er en måte å søke etter ord på som du er usikker på hvordan skal skrives. Dette kan brukes om du er usikker på en eller flere bokstaver. * og + er de to jokertegnene som kan brukes i Lingdys og Textpilot. Filmen nedenfor viser hvordan jokertegn kan aktiveres og brukes.

 • Hva inneholder en programpakke?

  Elever som får lisens fra NAV Hjelpemiddelsentral, får lisens på en programpakke som gir tilgang til alle våre program, på alle plattformer.
  En programpakke består av:

  Lingdys for Windows, Textpilot Pluss (for Windows), Lingdys for Chrome, Lingdys for Mac og Lingdys for iPad.

  Mer info om programpakker finner du også her.

   

  Lurer du på hva forskjellen på Lingdys og Textpilot er? Her finner du svar på dette.

 • Hva er forskjellen på Lingdys for Windows og Textpilot?

  Vi får ofte spørsmål om hva som er forskjellen på Lingdys og Textpilot.

  Svaret er at det egentlig ikke er noen forskjell, annet enn at de ser litt forskjellig ut.
  Funksjonene er akkurat de samme, og du får den samme gode hjelpen i begge program.

  Lingdys har en liten verktøylinje som kan plasseres hvor man selv ønsker det på skjermen.

  Textpilot Pluss har en fast verktøylinje som ligger helt øverst på toppen av skjermen og som ikke kan flyttes på.

   

  Det er altså ingen vits i å ha begge program. Skal man søke NAV Hjelpemiddelsentral om programpakke for elever med dysleksi, er det akkurat det samme hvilken programpakke du søker om.

  Elever som får lisens fra NAV får tilgang til alle våre program på alle plattformer.
  En programpakke består av:

  Lingdys for Windows, Textpilot Pluss (for Windows), Lingdys for Chrome, Lingdys for Mac og Lingdys for iPad.

  Mer info om programpakker finner du også her.

   

 • Hvordan aktiverer jeg Lingit Chrome Extension i Google Chrome?

  Slik gjør du dette:

 • Hvordan får jeg lest opp noe på skjermen som ikke lar seg markere?

 • Hvordan skanner jeg en fil?

 • Hvordan får jeg brukt Lingdys og Textpilot i Google Chrome?

  «Når du skal bruke Lingdys sammen med nettleseren Chrome, må  du passe på at du har aktivert utvidelsen «Lingit Chrome Extention» i Chrome.

  Når du åpner Chrome nettleser, skal du ha et lite Lingit-ikon helt til høyre for søkefeltet i Chrome.

  Hvis du ikke har Lingit-ikonet i Chrome:

  Trykk på «Tilpass og kontroller Google Chrome» – «Flere verktøy» – «Utvidelser». Finn «Lingit Chrome Extension» og aktiver utvidelsen.

  Da skal du se det lille Lingit-ikonet oppe i høyre hjørnet i Chrome nettleser, ved siden av en liten puslebrikke. Hvis du trykker på puslebrikken så en nål ved siden av Lingit Chrome Extention. Da fester du utvidelsen i Chrome nettleser slik at den ikke forsvinner.

  Hvis du ikke finner Lingit Chrome Extention i «Utvidelser»:

  Gå inn på nettsiden: https://chrome.google.com/webstore/detail/lingit-chrome-extension/dicejkhgnmmcjacnmljbblebljabbpnn.

  Velg «Legg til i Chrome». Du må avslutte og starte Chrome på nytt etter at utvidelsen er lagt til. Nå skal du se det lille Lingit-ikonet oppe i høyre hjørnet i Chrome nettleser, ved siden av en liten puslebrikke. Hvis du trykker på puslebrikken så en nål ved siden av Lingit Chrome Extention. Da fester du utvidelsen i Chrome nettleser slik at den ikke forsvinner.»

 • Installasjonen stopper opp og ruller tilbake.

  Hvis installasjonen plutselig avbrytes eller du får beskjed om at installasjonen rulles tilbake må du sjekke om PC-en har .NET Framework 3.5 og 4.7.2 eller høyere.
  Lingdys trenger .Net Framework 3.5 og 4.7.2 (eller høyere) for å kunne kjøre.

   

  Gå til «Kontrollpanel» på maskinen -> «Avinstaller ett program». Der ser du «Aktiver eller deaktiver Windows-funksjoner». I oversikten som dukker opp finner du .NET Framework og ser om de er på (da er firkanten svart). Hvis ikke begge er svarte, slår du den på (du må starte maskinen på nytt etter installering).

   

  Når .Net Framework er i orden gå til Kontrollpanel på maskinen -> Avinstaller et program -> Avinstaller alle filer som har Lingit som utgiver, det vil være mellom 6 og 10 filer som må avinstalleres.

   

  Last så ned Lingdys fra https://lingit.no/nedlasting/ på nytt.

   

  Du må ha administratorrettigheter på maskinen for å aktivere .NET Framework. Hvis dette er en skole-PC må IT på skolen gjøre dette for deg.

 • Hvilket artikkelnummer skal jeg bruke når jeg søker NAV?

  Her er en oversikt over våre artikkelnummer hos NAV Hjelpemiddelsentral:

  Lingdys Programpakke med lesetillegg: 292338 (norsk og engelsk)

  Textpilot Programpakke med lesetillegg: 292340 (norsk og engelsk)

   

  Spansk Programpakke: 253519

  Fransk Programpakke: 253521

  Tysk Programpakke: 253520

  Øvrige artikkelnummer finner du her

 • Hvem har rett på støtte til Lingits hjelpemidler fra NAV?

  For å få støtte til våre hjelpemidler må du være under utdanning. Du må også ha dokumentasjon på spesifikke språkvansker (for eksempel dysleksi). Dokumentasjonen må være signert av PP-tjeneste, logoped eller lignende.

 • Hvordan søker jeg NAV om programvare fra Lingit?

  Du må fylle ut søknadsskjemaet «Søknad om hjelpemidler til kommunikasjon«. Det er dine foresatte som må skrive under på søknaden dersom du er under 18 år. Skolen kan hjelpe deg med å fylle ut søknaden.  For å søke om støtte til PC eller nettbrett må du også søke om «Søknad om hjelpemidler PC eller nettbrett».

  Søke om oppgradering: Kontakt NAV Hjelpemiddelsentral i ditt fylke for å høre hvilket skjema du skal bruke og hvilken informasjon du må legge ved søknaden.

   

 • Hvordan lager jeg en konto?

  Her kan du se film som viser hvordan du lager en konto for første gang og registrerer aktiveringsnøkkelen din.

 • Fungerer Lingdys på 64-bits Office?

  Ja! 🙂

 • Kan lisenser for Lingdys eller Textpilot brukes for å laste ned og installere Lingpilot?

  Lingpilot har ikke samme lisenssystem som Lingdys 4 og Textpilot 3 Pluss, og krever derfor ny lisens. Om du har lisens på Lingdys 4 ellerTextpilot 3 Pluss får du tilgang til Lingpilot for Mac via kontosiden din på Lingit.no. I slutten av videoen nedenfor ser du  hvordan du får tilgang til Lingpilot for Mac.

   

   

   

 • Kan jeg bruke Lingdys på Mac?

  Ja det kan du. Last ned Lingdys for Mac fra vår nedlastingsside.
  Logg inn med din konto hos Lingit. Hvis du er ny bruker må du opprette en ny konto med din e-postadresse eller logg inn med FEIDE/ Google-konto. Oppretter du en ny konto, følger du stegene i veiviseren og skriver inn aktiveringsnøkkelen din. Har du allerede en konto med lisens hos Lingit får du tilgang til Lingdys for Mac etter innlogging.

 • Hva er Lingit Server?

  Lingit Server er programvare som holder orden på Textpilot- og Lingdysklienter, brukere og brukerdata slik at elever kan benytte hvilken som helst pc på skolen / i bedriften og likevel få tilgang på sine personlige brukerdata og lisenser. Brukere kan importeres til Lingit Server via integrasjon med Microsoft AD. Dette innebærer integrasjon mot AD-serveren slik at brukere automatisk registreres på Lingit Server. Lingit Server gjør det også mulig å utveksle brukerdata mellom hjem og skole/arbeidsplass. Administrasjonsverktøyet for Lingit Server er webbasert slik at man kan konfigurere serveren via en ordinær nettleser.

 • Fungerer Lingdys og Textpilot med OneNote?

  Du har tilgang til alle funksjoner i Lingdys og Textpilot når du bruker OneNote. Dette gjelder OneNote for Windows 10, ikke OneNote 2016 som Microsoft hadde tenkt å avvikle når vi startet på arbeidet med å få støtte for OneNote. Dette gjelder fra versjon 4.3.60 av Lingdys og 3.2.111 av Textpilot.

 • Hvordan tar jeg med meg brukerord og brukerregler fra en PC til en annen?

  Du kan ta med deg brukerinnstillingene dine over til en annen PC ved å åpne «Filutforskeren» på Pcen din.

  I feltet hvor det står hvilken mappe du er i, skriv «Programdata».

  Kopier med deg mappen Textpilot eller Lingdys, alt etter hvilket program du har, og importer den inn på samme plass på den nye PCen.

 • Hva gjør jeg ved melding om fatal error / C++?

  Maskinen mangler da mest sannsynlig en avhengighet (VC2015) som Textpilot/Lingdys trenger for å fungere.

  Du kan legge til denne via linken nedenfor (NB her må du ha administrator rettigheter på maskinen din): https://aka.ms/vs/15/release/vc_redist.x86.exe

 • Hva slags Windows-versjon og PC (systemkrav) må jeg ha for å bruke Textpilot eller Lingdys?

  Textpilot og Lingdys kjører på en datamaskin med:

  Windows 11,10 og 8.

  NB! Vi støtter ikke ARM-baserte versjoner av Windows.

  Textpilot og Lingdys fungerer med Windows 7 i dag, men vi kan ikke garantere for fremtidig støtte i Windows 7 (17.01.2020).

  Retningslinjer for prosessor og minne: *

  CPU Intel Core i5 med minst 2 Ghz eller med tilsvarende CPU. Maskinen bør ha minimum 8 GB RAM.

  Harddiskplass: Minst 500 MB.

  *) Vi gjør oppmerksom på at datasystemers ytelse beror på flere faktorer enn bare mengde RAM og klokkefrekvens på prosessor. Disse opplysningene er derfor å betrakte som retningsgivende.

  Textpilot og Lingdys  fungerer sammen med:

  Google Chrome (med Lingit Chrome extension):

  Google Classroom.

  Google Docs.

  Google Mail.

  Microsoft Edge (med Lingit Chrome extension).

  Microsoft Microsoft Word (skrivebords- og web-utgaver).

  Microsoft PowerPoint installert lokalt på maskinen.

  Microsoft OneNote (Windows 10 app).

   

   

 • Fungerer Textpilot og Lingdys med 64-bits Office?

  ja 🙂

 • Kan jeg forlenge demoen min?

  Du har søkt om lese- og skrivestøtteprogram fra NAV og lastet ned en demo som brukes i mellomtiden. Demotiden er utløpt og du har fortsatt ikke mottatt lisensen min fra NAV. Kan demoen forlenges?

  Alle som har sendt søknad til NAV får lånelisens fra oss, mens de venter på svar fra NAV. En lånelisens varer i ca 3 måneder. Da kan dere sende en epost til oss med dato søknadene ble sendt til NAV, hvilket program og språk det ble søkt om, og hvilken skole eleven går på. (NB, om man bruker Chrome eller iPad bør dette nevnes i eposten).

   

 • Er programmet mitt et godkjent hjelpemiddel?

  Lingdys, Textpilot og Lingpilot for Mac er hjelpemiddelgodkjent programvare. Hvis du er under utdanning (uansett nivå) og har dokumentasjon på at du har spesifikke lese- og/eller skrivevansker (for eksempel dysleksi), så kan du søke NAV hjelpemiddelsentral i ditt hjemfylke om å få tildelt gratis NAV-lisens. Her er linken til det aktuelle «Søknadsskjema for kommunikasjonshjelpemidler».

 • Kan jeg bruke lese- og skrivestøtte på eksamen?

  Ja! Vi har vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet, og fått bekreftet at programmene våre er tillatt å bruke på eksamen i henhold til de to modellene for eksamen som finnes i Kunnskapsløftet.

  Det er eksamensmodellen som avgjør om hjelpemidler som er tillatt å bruke eller ikke.

  Modell 1: alle hjelpemidler er tillatt, for alle elever.

  Modell 2: her finnes det ulike retningslinjer: for del 1 under modell 2 er det ikke tillatt med andre hjelpemidler enn skrivesaker, passer, linjal og vinkelmåler for del 2 under modell 2 er alle hjelpemidler tillatt, for alle elever.

  Retningslinjer: Les mer om bruk av hjelpemidler i grunnskole og videregående skole: https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/forberede-og-ta-eksamen/#hjelpemidler

  Søk rektor: I henhold til §3-32 i forskrift til opplæringsloven, “Særskild tilrettelegging av eksamen” er det rektor som etter søknad avgjør hvilke ordninger som skal benyttes for elever. Særskilt tilrettelegging av eksamen krever ikke vedtak om spesialundervisning.

  Eksamen i yrkesfag: Dersom din elev også er lærling eller praksiskandidat i yrkesfag er alle eksamener gitt under modell 1, og følgelig er alle hjelpemidler tillatt ved eksamen.

  Her kan du som ansatt ved skolen også se film om hva som bør være på plass før eksamen.

 • Hvor fungerer Lingdys 4?

  Tekstbehandler:

  • Word 2010, 2013, 2016. Det er viktig at Word er installert lokalt på maskinen.
  • OpenOffice Writer versjon 4.1.3
  • LibreOfficeWriter versjon 5.3.2.2
  • OneNote for Windows 10

  Nettleser:

  Google Chrome sammen med Lingit Chrome Extention

  Delvis støtte for Excel og PowerPoint.

  Delvis støtte betyr at alle opplesingsfunksjoner og ordbokoppslag fungerer, men ikke ordprediksjon. Når det gjelder stavekontroll, overstyrer Lingdys sin stavekontroll Excel/PowerPoint sin kontroll. Det gjør at man ikke kan benytte Lingdys’ eget forslagsvindu, men at man må høyreklikke på ord med understreking.

 • Hvordan overføre lisenser fra en konto til en annen

  Hvis du har lisenser registrert på ulike kontoer, kan du overføre lisensene og eventuelle tilkoblede kontoer til kontoen du nå er logget inn med.

  Se film om hvordan dette kan gjøres.

Videoer

 • Filmen viser ulike måter å bruke dikteringen i Lingdys Pluss på.
 • Filmen viser bruk av Lingdys Lesevenn på iPad og iPhone. Appen følger med i programpakken som elever får fra NAV Hjelpemiddelsentral.  
 • Lisenser på programpakke etter 1. oktober 2021 inneholder mulighet for opplesing av matte. Dette gjelder både Lingdys og Textpilot. Her kan du få mer info…

Kontakt oss

Du finner svar på det aller meste under ofte stilte spørsmål eller ved å se på våre brukerstøttefilmer ovenfor. Dersom du allikevel ønsker å komme i kontakt med oss, er du velkommen til å bruke vårt kontaktskjema.