Lingdys for Chrome: Opplæring og støtte

Feilsøking og hjelp

 • Hva er forskjellen på Lingdys for Windows og Lingdys for Chrome?

  Lingdys for Windows kan du installere på din Windows-maskin. Dette er et program som fungerer i blant annet Word, OneNote og i Chrome og Edge nettleser. Lingdys for Chrome er i utgangspunktet utviklet for Chromebook og fungerer kun i nettleseren Google Chrome.

 • Hvilke porter må være åpne for å bruke Lingdys for Chrome?

  På nedlastingssiden for skoler finner du all informasjonen du trenger: lingit.no/nedlasting-skoler/.

  Her finner du også informasjon om porter som må være åpne på eksamen og ved brannmur / proxy.

 • Hva er Lingdys Lesevenn?

  Appen Lingdys Lesevenn følger med i våre programpakker som elever får fra NAV Hjelpemiddelsentral, og fungerer på både iPad og iPhone. Lingdys Lesevenn gjør det enkelt for deg å skanne og få opplest tekst uansett når det måtte være. Filmen nedenfor viser bruk av appen på både iPhone og iPad, og viser ulike muligheter for innstilling. Lesetillegget i Lingdys programpakke, som blant annet denne appen er en del av, ble lansert i oktober 2021.

   

 • Kan jeg få opplest matte?

  Lisenser på programpakke etter 1. oktober 2021 inneholder mulighet for opplesing av matte. Har du eldre lisens, kan du søke NAV om “Lesetillegg”, artikkelnr. 292339.

  Her kan du få mer info om lesetillegget som ble lansert 1. oktober og om oppgradering av lisens.

  Her er en film som viser hvilke innstillinger du må gjøre (gjelder Lingdys for Windows og Chrome). I Lingdys for Mac ligger “skanne”-knappen i verktøylinjen til Lingdys.

 • Hva er lesetillegget?

  Programpakkene for Lingdys og Textpilot fikk i oktober 2021 et lesetillegg som gjør matte mulig. Dette gjelder det meste av mattestykker, enkle og avanserte, som inneholder tall, formler, symboler, tegn etc

  Lesetillegget inneholder også skanne-appen Lingdys Lesevenn som fungerer på både iPad og iPhone, og hvor du kan ta bilde av tekst og ganske enkelt velge/ markere med fingeren det du vil ha opplest.

  For å få de nye, avanserte lesefunksjonene må eksisterende brukere søke om tillegget Lingdys 4 lesetillegg eller Textpilot 3 Pluss lesetillegg. 
  Nye brukere vil automatisk få tilgang til lesetillegget.

  Lesetillegget ble lansert 1. oktober 2021.

  Mer info om lesetillegget finner du her.

   

 • Hva inneholder en programpakke?

  Elever som får lisens fra NAV Hjelpemiddelsentral, får lisens på en programpakke som gir tilgang til alle våre program, på alle plattformer.

  Programpakken gir tilgang til Lingdys på Windows, Chrome, Mac og iPad / iPhone. Du får også tilgang til appen Lesevenn på iPad og iPhone. 

  Programpakken inneholder språkene bokmål, nynorsk og engelsk. Ønsker du tilgang på tysk, spansk eller fransk kan du søke NAV Hjelpemiddelsentralen om det.

   

  Mer info om programpakker finner du også her.

   

  Tidligere var Textpilot Pluss for Windows en del av programpakken. Textpilot slutter å fungere 1. mars 2023 og alle som har lisens for Textpilot versjon 3 kan laste ned Lingdys for Windows og bruke det i stedet (du logger inn med samme bruker som i Textpilot).

 • Hvordan kan jeg skanne og få opplest tekst med Lingdys for Chrome?

 • Systemkrav Lingdys for Chrome

  Minst 4GB RAM internminne

 • Slik installerer du Lingdys for Chrome

 • Hvorfor henger stavekontrollen i Google Docs?

  Filmen nedenfor viser hvorfor stavekontrollen i Lingdys ikke automatisk går videre når stavekontrollen i Google Docs er aktiv.

   

 • Hvorfor får jeg ikke installere utvidelser i Lingdys for Chrome fra Chrome nettmarked?

  Dersom du har en barnekonto hos Google vil det være begrensninger som gjør at man ikke kan installere programmer fra Chrome Nettmarked.
  Les mer famile- og barnekonto.

 • Hvordan får jeg demo på Lingdys for Chrome?

  1. Last ned Lingdys for Chrome fra http://lingit.no/nedlasting.
  2. Legg til Lingdys for Chrome i Chrome nettleser.
  3. Trykk på Start.
  4. Trykk på “Demo Lingdys for Chrome” og følg stegene videre. Da får du tilgang til programmet i 30 dager.

 • Hvilket artikkelnummer skal jeg bruke når jeg søker NAV?

  Her er en oversikt over våre artikkelnummer hos NAV Hjelpemiddelsentral:

  Lingdys Pluss (inkl. lesetillegg): 292338

  Lesetillegg: 292339

  Spansk Programpakke: 253519

  Fransk Programpakke: 253521

  Tysk Programpakke: 253520

  Øvrige artikkelnummer finner du her

 • Hvem har rett på støtte til Lingits hjelpemidler fra NAV?

  For å få støtte til våre hjelpemidler må du ha dokumentasjon på et behov, slik som for eksempel dysleksi, språkvansker eller andre lese- og skrivevansker. Dokumentasjonen må være signert av PP-tjeneste, logoped eller lignende.

 • Hvordan lager jeg en konto?

  Her kan du se film som viser hvordan du lager en konto for første gang og registrerer aktiveringsnøkkelen din.

  Du oppretter konto ved å:

  1. Gå til konto.lingit.no.
  2. Logg inn med e-postadressen din eller FEIDE (vi anbefaler at du starter med en privat e-postadresse og så legger til Feide.
  3. Skriv inn aktiveringsnøkkelen øverst på siden og trykk på “OK”.
  4. Last ned Lingdys for ønsket plattform.
  5. Start Lingdys og logg inn med din bruker for å få tilgang til Lingdys.

 • Kan jeg forlenge demoen min?

  Du har søkt om lese- og skrivestøtteprogram fra NAV og lastet ned en demo som brukes i mellomtiden. Demotiden er utløpt og du har fortsatt ikke mottatt lisensen min fra NAV. Kan demoen forlenges?

  Alle som har sendt søknad til NAV får lånelisens fra oss, mens de venter på svar fra NAV. En lånelisens varer i ca 3 måneder. Da kan dere sende en epost til oss med dato søknadene ble sendt til NAV, hvilket program og språk det ble søkt om, og hvilken skole eleven går på. (NB, om man bruker Chrome eller iPad bør dette nevnes i eposten).

   

 • Kan jeg få lese og skrivestøtte i Google Chrome?

  Ja, det kan du. Det er to måter å få lese- og skrivestøtte i Google Chrome:

   1. For Windows-PC: bruk Lingdys samtidig med utvidelsen Lingit Chrome Extention. Lingit Chrome Extention blir automatisk lagt til i dine utvidelser i Chrome nettleser når du laster ned Lingdys. Vær sikker på at den er aktiv under utvidelser, ha Lingdys aktiv ved siden av, så kan du bruke Lingdys i Google Docs eller på ulike nettsider.
   2. For Chromebook: ved å ha Programpakke eller lisens på Lingdys 4, Textpilot 3 Pluss eller Lingpilot, får du tilgang til Lingdys for Chrome.
    Lingdys for Chrome er en utvidelse du legger til i Chrome nettleser.

 • Er programmet mitt et godkjent hjelpemiddel?

  Ja, Lingdys er hjelpemiddelgodkjent programvare. Hvis du er under utdanning (uansett nivå) og har dokumentasjon på at du har spesifikke lese- og/eller skrivevansker (for eksempel dysleksi), så kan du søke NAV hjelpemiddelsentral i ditt hjemfylke om å få tildelt gratis NAV-lisens. Her er linken til det aktuelle “Søknadsskjema for kommunikasjonshjelpemidler”.

 • Kan jeg bruke lese- og skrivestøtte på eksamen?

  Ja! Vi har vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet, og fått bekreftet at programmene våre er tillatt å bruke på eksamen i henhold til de to modellene for eksamen som finnes i Kunnskapsløftet.

  Det er eksamensmodellen som avgjør om hjelpemidler som er tillatt å bruke eller ikke.

  Modell 1: alle hjelpemidler er tillatt, for alle elever.

  Modell 2: her finnes det ulike retningslinjer: for del 1 under modell 2 er det ikke tillatt med andre hjelpemidler enn skrivesaker, passer, linjal og vinkelmåler for del 2 under modell 2 er alle hjelpemidler tillatt, for alle elever.

  Retningslinjer: Les mer om bruk av hjelpemidler i grunnskole og videregående skole: https://www.udir.no/eksamen-og-prover/eksamen/forberede-og-ta-eksamen/#hjelpemidler

  Søk rektor: I henhold til §3-32 i forskrift til opplæringsloven, “Særskild tilrettelegging av eksamen” er det rektor som etter søknad avgjør hvilke ordninger som skal benyttes for elever. Særskilt tilrettelegging av eksamen krever ikke vedtak om spesialundervisning.

  Eksamen i yrkesfag: Dersom din elev også er lærling eller praksiskandidat i yrkesfag er alle eksamener gitt under modell 1, og følgelig er alle hjelpemidler tillatt ved eksamen.

  Her kan du som ansatt ved skolen også se film om hva som bør være på plass før eksamen.

 • Hvordan overføre lisenser fra en konto til en annen

  Hvis du har lisenser registrert på ulike kontoer, kan du overføre lisensene og eventuelle tilkoblede kontoer til kontoen du nå er logget inn med.

  Se film om hvordan dette kan gjøres.

 • Rød strek i Lingdys for Chrome

  Her kan du se en film om hvordan du tilpasser stavekontrollen i Lingdys for Chrome.

 • Fungerer Lingdys på Chromebook?

  Lingdys for Chrome fungerer på Chromebook og er en utvidelse du legger til i Chrome nettleser.

   

  Lingdys for Chrome finner du i Chrome nettmarked: https://chrome.google.com/webstore/detail/lingdys-for-chrome/ilglobbeckliiacnbnohbbefhkoloblo?hl=no

   

  Video som viser hvordan du installerer Lingdys for Chrome.

   

   

   

Videoer

 • Filmen viser ulike måter å bruke dikteringen i Lingdys Pluss på.
 • Noen ganger er det du ønsker å få lest opp fra skjermen din faktisk et bilde. Da kan du med Lingdys for Chrome enkelt skanne…

Kontakt oss

Du finner svar på det aller meste under ofte stilte spørsmål eller ved å se på våre brukerstøttefilmer ovenfor. Dersom du allikevel ønsker å komme i kontakt med oss, er du velkommen til å bruke vårt kontaktskjema.